torsdag den 17. januar 2013

Diverse gode madtips

Vil dedikere et blogindlæg til diverse gode tips jeg har fået fat i efterhånden og som jeg gerne vil dele med mine læsere.

Bagning: 
Når man rører gæren ud må fedtstoffet og salt ikke være tilsat væsken, da det hæmmer gærvæksten.
Hvis man derimod tilsætter en tsk sukker(eller sirup og hvad der ellers findes af naturligt sukkerarter) til væsken kickstarter man gæren inden den bliver æltet med i dejen. Det giver mere luftigt brød.

Når man bager chokoladekage, må man ikke bruge strikkepindstesten til at se om kagen er færdig. Hvis kagen er så gennembagt at der ikke hænger dej med på strikkepinden når man prikker i kagen, er den nemlig blevet tør.
Mærk i stedet om kagen føles let eftergivende ved tryk. føles den fast og let eftergivende er den færdig.
Er den blødere end det skal den have lidt mere.

Hvis man bager langtidshævede boller eller andre boller af en meget lind dej, så er det nemmere at forme boller, hvis man dypper sine hænder i kold vand inden man former bollerne og i mellem hver bolle. så klæber dejen nemlig mindre til ens hænder.

Flere tips kommer som jeg kommer i tanke om flere eller lær nogle nye.

Aftensmaden:
Frys rester af de friske krydderurter. Selv har jeg frosset større mængder persille i fryseren, da det lige kan pifte en ret op. Hvis man fryser det i en pose, kan posen lige nuldres og så er persillen næsten finhakket inden den hældes i(husk lige at fjerne stilke og hak efter)

Frys hvidvin- og rødvinsrester i små isterningebakker og hæld dem over i en pose(vin fryser ikke helt hårdt, så det bliver hurtigt noget smuldrer) og så er der altid lidt vin til at give smag i en sovs eller anden ret. Især hvidvinen bruger jeg ofte, fx. i paella og lign.

Når kød og grønt skal marineres er det supernemt at blande marinaden i en frysepose og komme det der skal marineres derned. Bare lige tøm lidt af luften ud inden posen lukkes og så kan man stå og massere marinaden godt rundt, og skal kødet ligge og hvile i marinaden er det også nemt lige at ligge det i en dyb tallerken og så lige vende posen og massere marinaden ind i kødet jævnligt, så det kommer godt ind i kødet og bliver jævnt fordelt.

Madplan, det kan ikke siges ofte nok hvor meget nemmere det er at lige bruge den halve time i weekenden på at planlægge den kommende uges mad. Så kan man købe stort ind i starten af ugen, bruge resterne fornuftigt og man slipper for at bruge adskillige timer af sit liv i butikkerne i løbet af en uge.
Selv køber vi alt kødet, fryser det vi ikke lige skal bruge mandag/tirsdag og tager så kødet op aftenen inden og lader det tø i køleskabet. Mælk og grønt køber vi ind til i en 3-4 dage og så kan vi nøjes med at handle 2-3 gange ugeligt. Ingen spild af rester, ingen impulskøb og det kan ses på økonomien.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar