Vi havde besluttet os for at lave maden selv, i stedet for at bestille det hele ude fra.
Dette betød selvfølgeligt at der skulle laves masser og masser af mad. Så det har min mand og jeg, samt knægtens mor (han er min papsøn) og hendes kæreste, har lavet mad i et par dage.
Her under vil du finde opskrifter på følgende ting vi lavede til festen
Broccolisalat
tzaziki
hjemmerørt mayo
foccacia brød
pekan-bananmuffins
Desværre glemte jeg i stresset at tage billeder af det hele
Broccolisalat
Enten elsker man den eller også hader man den.
Personligt elsker jeg den, men den skal laves ordenligt og ikke altid synes jeg at min lykkes lige godt (især ikke når jeg ikke har favorit ingredienserne hjemme). Den skarpe læser vil opdage at min indeholder tranebær i stedet for rosiner og græskarkerner i stedet for solsikkekerner... hvorfor? Fordi det er så meget bedre i. Tranebær har en perfekt syrlighed.
1 broccoli, delt i små buketter og blanceret (kogt i et øjeblik og herefter dyppet i isvand)
2½ dl græsk yoghurt (creme fraiche og yoghurt natural kan også gøre det, men den bliver tyndere)
½ rødløg i fine tern (her hjælper det ikke at snyde og bruge en multihakker.. det skal være i fine små tern)
2 tsk eddike (min favorit er hindbæreddike, men en god rød/hvidvinseddike går også an... men prøv hindbæreddike en gang)
2 tsk citronsaft
1 spsk honning (sukker kan bruges til nøds, men giver ikke samme gode smag)
1 dl tranebær (og lad nu være med at købe dem med syntetisk jordbærsmag.. det har jeg prøvet)
1 dl græskarkerne, gerne ristede
1 pk bacon, der er sprødstegt og brækket i små stykker
Lav dressingen først med yoghurt, rødløg, eddike, honning og citronsaft. Juster selv på mængderne til du rammer en sur/syrlig/sød smag der passer dig.
vend tranebær, græskarkerner og bacon i, og vend til sidst broccolien i.
Vupti. lækker sommerligt tilbehør til buffet, grill eller lign.
Tzaziki
Advarsel, giver en stor portion, men vi når at spise det i løbet af et par dage i grillsæsonen.
3 agurker
1 kg græsk yoghurt
4-5 fed hvidløg
salt og peber
Riv agurkerne på rivejernet, og afdryp strimlerne i en si. Efter rivningen, tager du små håndfulde op og klemmer alt den væske ud du kan få ud og lægger de små "agurkebolde" op i en skål.
Tilsæt yoghurt og rør det sammen. pres 4-5 fed ned i massen og rør rundt.
Smag til med salt og peber.
Husk hvidløgssmagen kommer mere frem når den har trukket i mindst en halv time.
Hjemmerørt mayonnaise og varianter her afVi har efter mange forsøg på mayonaise måtte konstatere at vi ikke har tålmodigheden til at lave mayonaise i hånden eller lign. Så her er vores blender-version, den har endnu ikke fejlet for os, så jeg vil sige at den er idiotsikker.
1 æg
1 æggeblomme
1 knivspids salt
2 dl olie
1 tsk hvidvinseddike eller citronsaft
evt sennep og peber.
Kom æg, æggeblomme, salt og eddike/citronsaft i blenderen sammen med 1 dl olie.
Blend i 1 min. Tilsæt herefter resten i en tynd stråle igennem hullet i toppen af blenderen, indtil den er stiv.
Reglen er jo mere olie, jo stivere mayonaise.
Aioli
Her laves mayonnaisen på citronsaft og så vendes der hvidløg i mayonnaisen når den er stiv. mængden afhænger af hvor glad man er for hvidløg.
Sauce Verte
1 portion mayonnaise
1 fed presset hvidløg
5 spsk hakket blandet krydderurter (persille, dild, kørvel, timian osv)
Ganske simpel, det hele røres bare sammen.
Kold bearnaise
1 portion mayonnaise
½ spsk bearnaise essens
citronsaft (efter smag)
1 dl cremafraiche
1 spsk persille
1½ spsk estragon
1 tsk gurkemeje
salt og peber
igen det hele røres bare sammen, smag på om du synes der skal justeres på noget undervejs, det skal jo smage godt efter dine og ikke mine smagsløg.
Foccaciabrød
Her lavede jeg 2 varianter, en med tomat og hvidløg og så en med krydderurter.
Her er grundopskriften og så kan du jo selv vælge hvad du komme på brødet, og evt. digte din egen variant med oliven eller lign.
Brødet (Obs at den tager en 6 timer at lave ordenlig)
½ dl olie (nogle siger olivenolie, jeg siger bare olie.. sandheden er at olivenolie er blevet et popfænomen og at det faktisk bliver bitter af høj varme)
½ tsk salt
10g gær
6 dl mel (cirka)
2½ dl vand
Varm vandet op til lillefingervarmt (37 grader) og rør gæren ud her i. hæld cirka halvdelen af melet op i en skål, tilsæt saltet.
Rør vandet med gær i ud i melet og tilsæt olien og rør det sammen. Nu skulle du gerne have en meget klisteret dej. så tilsætter du lidt af melet af gangen til det bliver lidt mere fast. Hæld mel ud på bordet og den våde dej og begynd at ælte mel ind i dejen. Nu skal du bare tilsætte nok mel til du har en dej der lige nøjagtig ikke klister mere, men som stadig er ret blød.
Smid dejen op i en skål og lad den hæve i 4 timer cirka (altså jeg tager normalt ikke tid, men laver bare dejen ved en tolvtiden hvis den skal være klar til aftensmaden. Er jeg på arbejde plejer jeg at lade dejen hæve fra om morgenen i køleskabet i stedet for)
Når den har hævet så ligger jeg den op på en bageplade med bagepapir på og trykker dejen ud i et rimeligt tyndt lag (1-1½cm tyk) og så får den da lige lov til at hæve 1½ time mere. så den er dejlig tyk og luftig.
Så er det bare at tænde for ovnen på 200 grader og så finde det rigtige fyld og komme det på (her er det vigtigste at olien fordeles over hele brødet i et tyndt lag og at fyldet er fordelt jævnt) tryk nu huller ned i dejen med fingrene, lige som når man laver brunsviger og drys med havsalt eller anden grov salttype. Sæt brødet i ovnen i cirka 20 min indtil de er gyldent og lyder hult når man banker på det.
Krydderurteversion
Hak en masse krydderurter (basillikum, persille, timian eller hvad du lige synes passer til maden) så du har cirka ½ dl krydderurter, hæld cirka ½ dl olie i og rør rundt. Pensl dejen med olien og drys med salt og bag brødet som nævnt.
Tomat-hvidløgversionen
Denne er lidt mere krævende.
Halvere 500g soltørret tomater og pil et helt hvidløg (så man har de her 10 fed)
Tomaterne kommes i et fad i ovnen med skærefladen opad, dryppes med olie og krydres med salt og basilikum. Bages indtil de er semidried (cirka 2 timer ved 160 grader, hvor de får 180 grader den første halve time sammen med hvidløgene)
Til hvidløgene der smeltes 2 spsk sukker og 25g smør sammen i et lille ildfast fad i ovnen ved 180 grader og herefter vendes hvidløgene her i og bages videre i cirka 30 min til de begynder at blive gyldne.
Efter bagningen vendes tomaterne og hvidløgene i lidt olie og er så klar til at fordeles over brødet og igen husk at drysse med salt over brødet inden bagning.
Synes man dette er for omstændigt så kan semidried tomater købes (ikke soltørret tomater, men semidried og hvidløgene kan erstattes med syltede hvidløg eller hvidløg der er kogt i 5 min)
Pekanbananmuffins (20 stks cirka)
De er nemme at lave. Faktisk anede jeg ikke lige hvad den sidste slags muffins skulle være (havde lavet trippelchokolademuffin og regnbuemuffins), så jeg spurgte knægten og han sagde bananmuffins. Selv synes jeg at banankager godt kan være lidt kedelige i smagen så jeg digtede lige en opskrift og piftede den op med pekannødder.
2 æg
200g brun farin (farinen giver en mere karamel agtig smag, men har du det ikke lige hjemme så brug sukker)
200g mel
200g smør smeltet
2 bananer moset
100g pekannødder groft hakket
mælk (kan ikke sige et præcis mål men et par dl)
Tænd ovnen på 200 grader.
Pisk æg og farin luftigt, hæld bananerne og smørret i og tilsæt melet under omrøring. Hæld mælk i til dejen har den rigtige linde kagedejskonsistens og vend 2/3 af nødderne i dejen.
Fordel i muffinsforme, drys med de sidste nødder og bag i ovnen ved 200 grader i 18 min
tror i øvrigt at en karamelagtig glasur ville glæde den hvis man skulle have lyst til at pynte dem.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar